Velkommen til blogen: Å se, er å glemme hva jeg ser.
Her kommer jeg til å legge inn hva som skjer av tegne og maleaktiviteter på Villa Walle. Jeg vil legge inn både om ting som skjer og hva vi har gjort og skal gjøre fremover i tegne og malegruppen.
Dere er velkomne til å legge inn komentarer og legge inn bilder.

Tor Husby
Kunstnerisk veileder
Villa Walle

torsdag 27. mars 2014

Besøk på Natur Kultur Helse Asker

Torsdag 3. april besøker vi Na-Ku-Hel i Asker, møter Mona Lindeberg Bjørkmann og akvarellgruppen der
Vi møter opp på Villa Walle 9:30. De som kan kjøre selv ber vi benytte sin egen bil, og ta med andre som ønsker å bli med.  Man kan også ta buss: 707 mot Asker klokken 09:49, gå av ved Solgården og gå Semsveien opp fra Solgården.

Adressen er:
Semsveien 168
1384 Asker

Telefon: 66 98 75 50


Notan


I disse to skissene har jeg benyttet den spesielle teknikken notan, som betyr balansen mellom mørke og lys. Her betyr det ikke noe hva motivet forestiller eller om det blir gjenkjennelig, men bare for å se hvordan balansen blir i et bilde. Det er en god øvelse i å se en komposisjons harmoni når den reduseres til abstrakte former.



Raske skisser


Her har jeg gjort noen raske skisser uten å tenke prestasjon. Små raske skisser er et godt utgangspunkt for å vurdere et motiv. Å ha med en skisseblokk som er liten sammen med noen blyanter eller kull, er derfor nyttig. Du kan både skisse direkte på stedet, eller bruke fotografier som utgangspunkt.




Kryssskravering


I eksemplet her har Mona Bjørkman vist hvordan vi med kryss-skravering kan bygge opp former og volumer som gir steinene form. Bløtere blyanter gir mørkere skraveringer enn hardere. Etterpå kan skraveringene dempes med å gni dem ut. Viskelær er et godt tegneredskap.  Framfor å bruke det til å rette opp feil, kan det brukes til å gi høylys ved å viske bort mindre områder eller striper etter skraveringen.


Å fange øyeblikket


I dette bildet av Mona Bjørkman, har hun fanget opp hvordan fugler sitter i et tre og hvordan de ofte flyr hit og dit. I stedet for å male detaljert, har hun benyttet seg av løse og lette former. Motivet blir slik antydet slik at bevegelse understrekes.  


Å la seg inspirere, eller kopiere?

Ofte har vi billematerialer eller, idéer som vi går ut fra når vi tegner eller maler.
Hva gjør vi da? I første omgang er det lett å se for seg at vi kopierer det vi ser, men da blir det mest en øvelse. Lar vi oss inspirere og lager et eget resultat, blir bildet vårt.
Å  bruke billedmaterialer, som foto eller annet er noe kunstere har gjort historien igjennom.  Da fotografiet kom, benyttet flere det som referanser til egne bilder. Blant annet utnyttet Edvard Munch fotografiets muligheter i stor grad, uten å kopiere dem.

I eksemplene som vises her, har Mona Bjørkman tatt utgangspunkt i noen postkort av fugler,  bearbeidet bildene videre, og satt dem inn i uttrykk hun har brukt tidligere. Slik har bilene blitt hennes egne, og ikke kopier.